Annons:

Airbnb taber terræn

Hostellerne (vandrerhjem) melder sig ind i kampen om turisterne.

Vandrerhjem var engang fyldt med unge backpackere med stramme pengepunge. Nu ser flere og flere dem som et bedre alternativ til et almindeligt hotel end Airbnb.

I stedet for rækker af køjesenge tilbyder mange hostels nu private værelser, pools på taget og spa-ophold, skriver hjemmesiden NerdWallet. Det giver dem mulighed for at konkurrere med hjemmesider som Airbnb, hvor folk kan leje boliger ud til feriegæster.

På Selina Boquete hostel i Panama får nyankomne gæster en velkomstdrink. De, der vil, kan sove på en klassisk sovesal, men der er også private værelser som på et hotel, og et kapselformet værelse lavet af en gammel betoncylinder. Der er også koncerter nogle aftener.

– Det føltes faktisk mere som et feriested, og det var en bedre oplevelse end en Airbnb. Der var stille, hvilket jeg leder efter i en Airbnb, men der var flere tjenester tilgængelige, og det var mere centralt placeret, siger rejseblogger Melissa Middlestadt.

Canadieren driver hjemmesiden My Beautiful Passport. Hun reserverede et privat værelse, der kostede $50 til $100 mindre per nat, end hun ville betale på en lignende Airbnb i området. 50 til 100 dollars svarer til 500-1000 kroner.

Bølgebassin og separate familieværelser
Selina Boquete er langt fra det eneste hostel, der har taget udviklingen i denne retning. Mange har ændret sig for at tiltrække et bredere udvalg af rejsende – turister, der ellers aldrig ville overveje at dele værelse med fremmede, eller som leder efter lidt, men ikke meget, luksus.
I Wien har Grand Ferdinand en opvarmet pool på taget. Andre hostels profilerer sig som børnevenlige: HI Pigeon Point Lighthouse Hostel i Pescadero, Californien har et bølgebassin og separate familieværelser.

Middlestadt siger, at hun oftest booker Airbnb, men nogle gange også hostels. Før var hostels en sidste udvej, men nu er hun langt mere åben over for dem, hvis hoteller eller lejeboliger er for dyre. Hun vil stadig ikke bo på sovesale eller festområder, men det er nemt at undgå.

Skjulte omkostninger
En stor del af væksten for hostels kommer fra, at rejsende er blevet trætte af Airbnb. Virksomheden ønskede oprindeligt at forbinde rejsende og lokalbefolkningen tættere. Det blev startet af en trio, der improviserede og forvandlede deres lejlighed til bed and breakfast, da alle hotellerne i lokalområdet var fyldte under en konference.
– Vi havde gæster, der ankom som fremmede, men rejste som venner, sagde Airbnb-stifterne Brian Chesky, Joe Gebbia og Nathan Blecharczyk i et brev, da selskabet blev offentliggjort.

I dag er situationen en helt anden. De færreste Airbnb-gæster bliver venner med deres værter, men det er ikke virksomhedens største problem. I New York er korttidsudlejning gennem Airbnb nu kraftigt indskrænket, og selskabet og lignende udlejningssider er blevet hårdt kritiseret for skjulte omkostninger som rengøringsgebyrer. Det var først i år, at Airbnb gav brugerne mulighed for at vælge, om de vil se sådanne omkostninger på forhånd.

Derudover stiger priserne på overnatninger i alle kanaler – hoteller, udlejningsejendomme og vandrehjem. Rekorden i USA blev nået i juni 2023 og er stadig højere end før pandemien.

Begge verdener
Hoteller har også mistet noget af deres glans efter pandemien. Færre og færre tilbyder daglig rengøring af værelserne, og hoteller med alt inklusive bliver stadig dyrere. Gæster føler, at de får mindre for flere penge. Vandrerhjem er for det meste billigere. Ifølge byens turistorganisation forventes gennemsnitsprisen for et hotelværelse i dyre San Francisco at ende på 246 USD pr. nat i 2023.
På HI San Francisco Fisherman’s Wharf Hostel, som ligger centralt i byen, kan du tilbringe nogle nætter på en sovesal for under 30 dollars – eller i et privat værelse for under 100 dollars. Det inkluderer internet, morgenmad og bagageopbevaring.

Derudover kan hostels kombinere det bedste fra hoteller og lejeboliger. Som hoteller ligger de ofte centralt og har personale til at hjælpe gæsterne. Og som Airbnb oprindeligt kunne tilbyde, tilbyder hostels gæsterne en mere social oplevelse. De har fællesområder og kan tilbyde gruppeaktiviteter såsom pub-til-pub, guidede ture og madlavningskurser.

– Jeg forstår ikke, hvorfor jeg skal betale ekstra
Hostel-kæden a & Hostels and Hotels, der fra Berlin har opbygget et netværk af 25 overnatningssteder i hele Europa, meldte et rekordresultat i første halvår af 2023. Salgsomsætningen var 47 procent højere end i samme periode året før. Hostelling International USA (HI USA) øgede belægningsprocenten – altså procentdelen af ​​deres værelser og senge, der er udlejet – med 360 procent fra 2021 til 2023. Nogle steder er stigningen meget stærkere, og på HI NYC hostel i New York, har belægningen oversteget tallene fra 2019.
Airbnb har også gjort det godt og øgede omsætningen med 18 procent i tredje kvartal i år. Men for prisbevidste rejsende er hostels bestemt en fristende mulighed.

– Jeg kan stadig godt lide Airbnb, men de skjulte omkostninger er kommet helt ud af kontrol. Jeg forstår ikke, hvorfor jeg skal betale ekstra, når jeg kan bruge de penge andre steder på turen, siger Middlestadt.

(© NTB)

Kommentarer

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vores regler er enkle:Hold en god tone og vis respekt for dem vi skriver om og andre læsere, som kommenterer artiklerne. Alle kommentarer redigeres af redaktionen.

0 kommentarer Åbne

Abonner gratis på Travel News’ nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra rejsebranchen på alle hverdage inden kl. 8.