Annons:

Marc Rowan har SAS’ fremtid i hænderne

SAS' fortsatte skæbne kan ligge i Marc Rowans hænder. Han leder den amerikanske kapitalfond Apollo Global Management. Og muligheder er nemmere at finde i dårlige tider end i gode, mener han. "De bedste afkast følger kaos," sagde fondens administrerende direktør og medstifter i 2009 – lige i slutningen af ​​finanskrisen.

Interessen for SAS følger Apollos klassiske tilgang. Fonden, en af ​​verdens største kapitalfonde, har specialiseret sig i gæld – frem for alt i virksomheder, der er ramt af krise, og frem for alt gæld, der kan konverteres til aktier i tilfælde af en omstrukturering. Apollo har blandt andet hjulpet virksomheder som biludlejningsfirmaet Hertz, flyselskabet United Airlines og rejsegiganten Expedia igennem coronapandemien, skriver Berlingske i et portræt.

Men for to år siden var det Apollo, der var i oprør. Indtil da, siden starten i 1990, havde fonden været ledet af de tre stiftere: Leon Black, Josh Harris og Marc Rowan.

Den nu 60-årige Rowan var den mest stille og en central figur i Apollos “maskinrum”. Black og Harris var fondens ansigter og personligheder, som ofte skændtes højlydt. Det endte i en magtkamp, ​​da afsløringer om Leon Blacks omgang med den berygtede finansmand og sexmisbruger Jeffrey Epstein tvang Black til at trække sig som Apollo CEO i januar 2021.

Josh Harris forsøgte at tage tøjlerne fra Black, men til alles overraskelse overtog Marc Rowan topjobbet. Han havde tidligere ikke vist interesse for at være i søgelyset som administrerende direktør. Et par måneder forinden var Rowan endda gået på “semi-ferie” og havde brug for at koble af og beskæftige sig med andre ting. Privat ejer han blandt andet flere restauranter. Hele affæren endte med, at den tredje partner, Josh Harris, forsvandt helt fra Apollo, mens Leon Black formåede at holde fast i en formandspost.

Senere sagsøgte Leon Black Harris for bagvaskelse og forsøg på at tvinge ham ud af Apollo. Den sag er siden blevet afvist af domstolene.

Det er Marc Rowan, der har holdt sig fri af personlige tvister, som har beroliget de interne fronter og – ikke mindst – overbevist nervøse investorer om, at Apollo ikke var ved at få problemer.

Da Rowan blev spurgt om ændringen i ledelsen, hvorfor han hoppede ind, var det typiske svar:

“Det var muligheden, intet andet, og at tage på orlov midt i en pandemi var nok aldrig en god idé.”

Men det var ud af kaos, at Apollo Global blev født. Marc Rowan begyndte sin karriere hos det berygtede finansfirma Drexel Burnham Lambert, som i 1980’erne blev kendt for at spekulere i junk-obligationer, højrisikoobligationer. Virksomheden gik ned med et brag i 1990, og ledende folk fik fængselsdomme.

Men det var på Drexel, at Marc Rowan stødte på Leon Black og Josh Harris og andre, der sluttede sig til dem i at starte Apollo Global. Og oplevelsen af ​​gældsinvesteringer spillede en afgørende rolle i den nye kapitalfond.

Apollo Global er i dag en af ​​giganterne inden for kapitalfonde, med hvad der svarer til over  4.400 milliarder DKK i forvaltet kapital.

Kommentarer

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vores regler er enkle:Hold en god tone og vis respekt for dem vi skriver om og andre læsere, som kommenterer artiklerne. Alle kommentarer redigeres af redaktionen.

0 kommentarer Åbne

Abonner gratis på Travel News’ nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra rejsebranchen på alle hverdage inden kl. 8.