Annonce:

Annonce:

EU Corona-pas vil ikke automatisk give frihed til at rejse

EU-forhandlere kunne ikke blive enige om et fuldgyldigt EU Corona-pas. I stedet er man enedes om ”politiske hensigtserklæringer”, og et frivilligt Covid-certifikat.

Forhandlere fra EU’s forskellige institutioner, parlament, ministerråd og kommission, er blevet enige om rammerne for det meget omtalte EU Corona Pas, som samtidig er omdøbt til at hedde et Digitalt Covid-Certifikat.

Men certifikatet kommer ikke til at opfylde den mission, det oprindeligt var tiltænkt, nemlig at sikre genindførelsen af den fulde og frie bevægelighed i EU generelt, hvis man er vaccineret eller bærer af antistoffer. I stedet har der kunnet opnås enighed om nogle politiske ”hensigtserklæringer”, der skal gøre rejser mellem EU-landene mulig i større omfang end nu. Men som det bliver frivilligt for de enkelte medlemsstater, om de vil acceptere brugen af.

Dels har flere medlemslande vist sig uvillige til at give afkald på deres nationale ret til at indføre indrejserestriktioner som karantæne med kort varsel. Dels er der ikke enighed om, hvilke vaccine-typer, der skal tælle med som gyldige i EU. I Ungarn er en stor del af indbyggerne eksempelvis vaccineret med den russisk producerede Sputnik vaccine. Men Sputnik vaccinen er endnu ikke formelt godkendt af EU’s Lægemiddelagentur, og derfor er den ikke automatisk gyldig i de øvrige medlemslande.

Målsætningen er stadig, at EU vil have introduceret det Digitale Covid-Certifikat i medlemslandene den 1. juli i år. Det sker dels som en app med en QR-kode, dels i papirformat for de borgere, som ikke kan eller vil bruge en app. For at få et brugbart EU-certifikat skal brugeren være vaccineret med en gyldig vaccine, være testet som bærer af antistoffer, eller have en bekræftet negativ Covid 19-test.

EU’s Digitale Covid-Certifikat får ikke status af et officielt rejsedokument, og som rejsende vil man derfor også efter 1. juli være nødt til at undersøge nationale restriktioner i både hjemland og på rejsedestinationen.

KOMMENTARER

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Abonner gratis på Travel News’ nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra rejsebranchen på alle hverdage inden kl. 8.