Annonce:

Annonce:

Bravo-ejer slap for øget garantistillelse trods katastroferegnskab

Rejsegarantifond har ikke krævet forhøjet garantistillelse hos konkursramt charterarrangør siden slutningen af 2017, selvom regnskabet for det efterfølgende regnskabsår indikerede massive økonomiske problemer. Nu beder fonden selv Kammeradvokaten undersøge, om man har ført tilstrækkeligt tilsyn med selskabet.

Den historisk dyre konkurs i selskabet bag Bravo Tours, det konkursramte TravelCo Nordic, får nu Rejsegarantifonden til at bede Kammeradvokaten undersøge, om garantifondens ledelse selv har et medansvar for, at fondens tab bliver på rekordhøje mindst 150 mio. kr.

Forventningen om det massive tab førte i ugerne efter konkursen til kritik fra flere sider. Kritikerne har stillet sig uforstående overfor, hvordan det har kunnet lade sig gøre at påføre garantifonden et så voldsomt tab. Rejsegarantifonden har nemlig omfattende beføjelser til at kontrollere økonomien hos danske rejsebureauer, og mulighed for at kræve forhøjet garantistillelse, hvis man finder det nødvendigt. Og ifølge kritikerne var det almindeligt kendt, at TravelCo Nordic i flere år før konkursen blev drevet med tab og på et spinkelt kapitalgrundlag.

Nu har garantifonden bedt Kammeradvokaten undersøge om fondens ledelse selv har levet op til sine forpligtelser med at kontrollere økonomien hos den konkursramte charterarrangør. Fondens bestyrelse offentliggjorde tirsdag et kommissorium til advokatfirmaet Poul Smith. Og her fremgår det, at garantifonden ikke har krævet forhøjet garantistillelse hos rejsearrangøren siden årsskiftet 2017/18, altså henved tre år før selskabet gik konkurs i oktober 2020.

Oplysningen om, at Rejsegarantifonden ikke har krævet ekstra garantistillelse fra TravelCo Nordic siden starten af 2018 er bemærkelsesværdig, fordi selskabet efterfølgende tydeligt syntes ramt af massive økonomiske vanskeligheder.

Årsrapporten for 2018, der blev offentliggjort i midten af juni 2019 – altså 16 måneder før selskabet gik konkurs, men halvandet år efter at garantifonden senest krævede forhøjet garantistillelse, – er således udstyret med en revisorpåtegning, som ellers burde tænde klare advarselslamper hos læseren. I sin påtegning skriver TravelCo Nordics revisor således:

”Vi henleder opmærksomheden på … at selskabet har haft et tab på tDKK 156.074 i regnskabsåret, der sluttede den 31/12 2018. Selskabets egenkapital udgør pr. 31/12 2018 tDKK 14.260. Det fremgår endvidere, at det for indeværende år (2019, red.) er usikkert, om selskabet har tilstrækkelig likviditet til at fortsætte driften i det kommende år…”

2018-underskuddet på godt 156 mio. kr. står i skarp kontrast til de foregående fire års overskud på mellem ca. tre og 19 mio. kr. årligt. Og samtidig blev 2018 regnskabsåret, hvor TravelCo Nordics egenkapital blev grundigt nedbarberet, fra godt 64 mio. kr. til blot ca. 14 mio. kr.

Udover at bede Kammeradvokaten undersøge sin egen rolle som tilsynsmyndighed for TravelCo Nordic, har garantifonden også bedt advokatfirmaet undersøge, om selve rekonstruktionsforsøget og konkursen hos Bravo-ejeren er foregået ”juridisk korrekt”. Denne del af undersøgelsen skal, ifølge den arbejdsbeskrivelse advokatfirmaet er blevet udstyret med, omfatte både perioden op til konkursen, og tiden bagefter. Blandt andet, fremgår det af kommissoriet, vil Rejsegarantifonden have undersøgt, om det er lovligt, at det nye Bravo Tours har tilbudt kunder i det konkursramte charterbureau at overtage deres ferierejser, mod at få indbetalte forudbetalinger overført direkte fra garantifonden.

Kammeradvokatens redegørelse ventes at være klar i løbet af februar 2021.

KOMMENTARER

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Abonner gratis på Travel News’ nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra rejsebranchen på alle hverdage inden kl. 8.