Annonce:

Annonce:

Ny sommerhusregel sender udlejningsbranchen i sort

En ny bekendtgørelse fra Erhvervsstyrelsen vil begrænse sommerhusejeres ret til at udleje deres sommerhus markant. Bekendtgørelsen, som for øjeblikket er i høring, vil ”underminere hele grundlaget for sommerhusudlejning” mener brancheforening. Politikere raser, og kalder bekendtgørelsen ”aftalebrud”.

Den danske sommerhusudlejningsbranche er i oprør efter offentliggørelsen af en ny bekendtgørelse fra Erhvervsstyrelsen, der i de kommende uger er i høring. Ifølge bekendtgørelsen vil sommerhusejere fremover kun kunne udleje deres sommerhus 35 uger om året, mod i dag 43 uger om året.

”En grænse på 35 ugers udlejning vil betyde, at vi mister kapacitet på 240.000 uger i forhold til i dag, hvor vi har cirka 40.000 sommerhuse til udlejning. Det er et angreb på hele den danske udlejningsmodel. Det svarer til, at i stedet for at måtte køre 110 kilometer i timen på motorvejen, må alle fremover kun køre 90 kilometer i timen,” siger Carlo Villaro Lassen, som er direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, til Berlingske.

Den kommende bekendtgørelse vækker også politisk vrede på Christiansborg, hvor politikere fra bl.a. V og K raser over intentionerne. Oppositionspolitikere fra de to partier omtaler bekendtgørelsen som ”aftalebrud” og mener, at en ny grænse på 35 ugers udlejning vil være i lodret strid med den politiske aftale om en ændring af Planloven, partierne indgik med bl.a. Socialdemokraterne i 2016.

Erhvervsminister Simon Kollerup vil ikke torsdag kommentere baggrunden for den kommende bekendtgørelse, men skriver i en e-mail til Berlingske, at det er ”naturligt, at der er mange, der har holdninger til antallet af uger”. Ministeren lover videre, at han vil ”følge op” med folketingets partier, og tage en drøftelse om, hvor grænsen skal ligge for antallet af udlejningsuger.

Sommerhusudlejningsbranchen har i 2020 været hårdt ramt af Covid 19 pandemien, fordi særligt tyske turister ikke har kunnet leje danske sommerhuse som tidligere. Sidste år stod tyske turister for ca. 21 mio. overnatninger i danske sommerhuse; en udlejning, som stort set er forsvundet i år. Til gengæld har danskerne selv lejet sommerhuse i markant større omfang end tidligere, hen mod ni mio. overnatninger i stedet for fem mio. sidste år.

VisitDenmark vurderer, at udlejning af danske sommerhuse sidste år resulterede i en omsætning på 18,4 mia. kr. Turismeorganisationen opgør brancheaktiviteten til at give godt 22.000 fuldtidsstillinger i den danske oplevelsesøkonomi.

KOMMENTARER

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Abonner gratis på Travel News’ nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra rejsebranchen på alle hverdage inden kl. 8.