Annonce:

Annonce:

Storaktionær kræver orientering om hemmelige Norwegian-bonusser

En af de nye ”hjørnestensaktionærer” i Norwegian, Folketrygdfondet, udtrykker nu utilfredshed med bonusaftaler, som blev holdt hemmelige under rekonstruktionen af flykoncernen.

Folketrygdfondet er én af i alt fem såkaldte ”hjørnestensaktionærer” som tilsammen bidrog med henved 5 mia. NOK i frisk kapital til Norwegian. De nye investorer var en af forudsætningerne for, at Norwegian kunne undgå en truende konkurs. Nu melder storaktionæren, som i dag ejer henved 7% af Norwegian-aktierne, at man i sommerens løb har aftalt møder med Norwegian-bestyrelsen, hvor man vil bede om en forklaring på de hemmeligholdte bonusordninger.

I forrige uge blev det afsløret, at den tidligere bestyrelse i Norwegian indgik en fortrolig aftale med ledelsen om udbetaling af en række ”retention bonus” ordninger på i alt ca. 30 mio. NOK. Aftalen om bonusordningerne blev indgået mens flykoncernen stadig var under både irsk og norsk konkursbeskyttelse. Men hverken kreditorer, den daværende aktionærkreds, nye investorer, dommere eller de udpegede rekonstruktører, blev orienteret om bonusaftalerne.

Norges næringsminister, Iselin Nybø, har i norske medier udtrykt højlydt utilfredshed med de hemmelige aftaler, som hun betegner som ”umusikalske”. Hun har, gennem ministeriets advokat, bedt den nye Norwegian-bestyrelse redegøre detaljeret for, hvordan og hvornår aftalerne blev indgået. Den norske stat har skudt milliardbeløb ind i Norwegian, dels som hybrid-kapital, dels som statsgaranterede lån, for at sikre selskabets overlevelse, og dermed bevarelsen af tusinder af arbejdspladser.

I sit svar til ministeren forklarer Norwegian, at bonusaftalerne blev indgået ad flere omgange, og endeligt bekræftet den 15. maj i år. Først 11 dage senere trådte flykoncernen ud af konkursbeskyttelsen, som ellers sætter snævre rammer for både bestyrelsens og direktionens handlemuligheder. Herunder muligheden for at ændre lønforholdene for ledende medarbejdere.

Alligevel, svarer Norwegian, anså man det hverken for ”nødvendigt” eller ”påkrævet” at orientere aktionærer, kreditorer, dommere og rekonstruktører, om bonusordningerne.

Både den nu fyrede topchef i Norwegian, Jacob Schram, og hans efterfølger som CEO, daværende finansdirektør Geir Karlsen, modtog 11 mio. NOK i ekstraordinær bonus, mens de øvrige ledelsesmedlemmer i flykoncernen, tilsammen delte yderligere 8 mio. NOK.

KOMMENTARER

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Abonner gratis på Travel News’ nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra rejsebranchen på alle hverdage inden kl. 8.