Annons:

Ny rekord for hotelovernatninger – men nye rejsevaner vinder frem

Antallet af overnatninger slog ny rekord i første halvår. Danskernes hotelvaner har imidlertid ændret sig i takt med den teknologiske udvikling. Nu vil vi have uafhængighed og tidsbesparelse frem for personlig service.

Første halvår af 2023 oplevede man det højeste antal danske hotelovernatninger nogensinde. Ifølge Danmarks Statistik var der i perioden 16,5 millioner overnatninger på hoteller, feriecentre, vandrerhjem, campingpladser og i lystbådehavne, hvilket er en stigning på 1,1 millioner sammenlignet med første halvår 2022. Hotellerne stod for over halvdelen af de samlede overnatninger. Det skriver BB-Hotels i en pressemeddelelse.

Den store stigning i antallet af hotelovernatninger viser, at danskerne er helt tilbage i rejsemode efter pandemien. Ifølge en fremtidsforsker er der dog sket ændringer i danskernes rejsevaner, som en konsekvens af vores moderne og digitaliseret livsstil. Det betyder, at vi oftere vælger hurtige og smidige løsninger så som selvbetjeningshoteller.

– Vi er blevet vant til at kunne klare alt selvstændigt via digitale løsninger. De vaner bringer vi med os, når vi rejser. Selvbetjeningsløsninger er ikke kun en trend men en refleksion af vores moderne forventninger til service. Vi ønsker ikke at bruge flere timer på at udfylde papirer i receptionen ved indtjekning. Vi vil have kontrol, fleksibilitet og en smidig oplevelse. Det er en af grundene til, at vi ser flere og flere selvbetjeningsløsninger poppe op i samfundet også indenfor hotelbranchen, siger Kirsten Østergaard Poulsen, fremtidsforsker og indehaver af Firstmove.

Selvbetjente hoteller: Den nye bølge af rejseoplevelser i Danmark

Ifølge brancheorganisationen for danske hoteller, Horesta, vil man i 2024 have i omegnen af 60.000 hoteller i Danmark, hvilket er en fordobling på 20 år. Som et led i udviklingen er flere og flere selvbetjeningshoteller uden personlige service poppet frem, og for selvbetjeningshotelkæden BB-Hotels er udviklingen ikke overraskende.

– Der er ingen tvivl om, at danskerne er blevet vant til, at de selv kan være i kontrol gennem elektronik, og derfor vil de også selv kunne styre deres hotelophold. For 20 år siden så vi et hul i markedet og åbnede vores første selvbetjeningshotel. Dengang var det typisk piloter og andre indenfor logistikbranchen, der benyttede hotellet. Men i dag står vi med en helt anden interesse fra den brede befolkning, siger Shejla Gunic, hotelchef hos BB-Hotels. Hun uddyber:

Vi oplever, at det hænger sammen med, at folk vil have enkelthed i alle aspekter, også når de rejser. Selvbetjeningen giver dem mulighed for at skræddersy deres oplevelser efter egne præferencer og tidsplaner, og netop tidsaspektet er for mange af vores gæster en væsentlig faktor i valg af hotel. Folk føler sig mere uafhængige, når de ikke skal tage hensyn til en receptions åbningstider, men selv kan tjekke ind uanset, hvornår på døgnet det er.

Ikke alt bliver selvbetjening

Selvom flere og flere selvbetjeningsløsninger dukker op i vores samfund, så mener Kirsten Østergaard Poulsen, at der stadig er et stort behov for den menneskelige interaktion.

– Hvis man kigger på hele befolkningen, er der nogle, der altid vil vælge de selvbetjente hoteller, mens nogle foretrækker den personlige betjening. Der er bestemte behov på bestemte tidspunkter for begge dele. Derfor ligger det heller ikke i kortene, at alt bliver selvbetjening, men begge dele vil derimod være der i fremtiden, siger Kirsten Østergaard Poulsen.

BB-Hotels er enige i den betragtning og understreger, at selvbetjening ikke er ensbetydende med, at al service er fjernet.

– Vi har valgt selvbetjening, der hvor det giver mening, og der hvor kunderne opnår fleksibilitet og nemhed, mens vi har bibeholdt den bagvedliggende service, der sikrer de besøgende et gnidningsfrit og behageligt ophold, siger Shejla Gunic.

Kommentarer

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vores regler er enkle:Hold en god tone og vis respekt for dem vi skriver om og andre læsere, som kommenterer artiklerne. Alle kommentarer redigeres af redaktionen.

0 kommentarer Åbne

Abonner gratis på Travel News’ nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra rejsebranchen på alle hverdage inden kl. 8.