BCD Travel: danske virksomheder er bagud på bæredygtighed

Skandinaviske virksomheder gør for tiden meget ud af at promovere deres indsatser på bæredygtighedsområdet. Det bemærker erhvervsrejsebureauet BCD Travel også, hvor de for første gang ser en nedgang i flyrejser indenrigs. Lysten til at rejse mindre med fly er dog højere i Sverige, end den er i Danmark. Det fortæller Thomas Friis Rasmussen og Thomas Åden fra BCD Travel i et interview med Travel News.

BCD Travel arrangerer rejser for både små og store virksomheder i hele Skandinavien, og de fortæller, at virksomhedernes øgede bæredygtighedsfokus også betyder færre arbejdsrelaterede rejser. Det er særligt de svenske virksomheder, der har den bæredygtige førertrøje på, hvor man er begyndt at rejse mindre med fly og mere med tog.

– Vi ser for første gang en nedgang i flyrejserne indenrigs. Det er naturligvis mere i Sverige, man ser det med Greta Thunbergs herkomst, hvor man ser, at rejserne er nedadgående på forretningssiden. Men vi oplever dog ikke en generel ”Greta-effekt” i forretningsrejsebranchen, siger Thomas Ådén, Vice President Nordics hos BCD Travel.

Ifølge Ådén er de svenske virksomheder i højere grad begyndt at stille spørgsmålstegn ved, om der virkelig er behov for en rejse. Det gælder især ved interne møder. Her erstatter de fysiske møder med virtuelle møder via online tjenester som eksempelvis Skype. Han fortæller, at det dog ikke er alle møder, der egner sig til at blive erstattet af virtuelle møder, da personlige møder er af væsentlig karakter, når det handler om at opbygge forretningsrelationer. Flere virksomheder har dog fået øjnene op for at gøre deres rejser mere bæredygtige:

– Det er op til virksomhederne selv at fastsætte deres strategi for bæredygtighed, men som erhvervsrejsebureau er vi en betroet partner, der hjælper dem med at nå deres målsætninger. Når en kunde samler alle deres bookinger hos os, kan vi lave en samlet miljørapport over deres CO2 footprint og komme med anbefalinger til, hvordan de kan forbedre deres aftryk. Eksempler kan være, at vi tilbyder dem virtuelle samarbejdsværktøjer, rådgiver dem til at rejse med tog fremfor fly ved rejser på under fire timer, flyve så direkte som muligt for at minimere CO2-udslippet og anvende brændstofvenlige flytyper, siger Ådén.

Thomas Friis Rasmussen, der er Director Program Management Nordics i BCD Travel fortæller, at danske virksomheder halter efter vores svenske naboer på bæredygtighedsområdet:

– Det er min fornemmelse, at svenskerne er lidt længere i forhold til de danske virksomheder. Der, hvor svenske virksomheder var for 3 til 5 år siden, der er danske virksomheder i dag. Det er nok også derfor, at sådan noget som flyskam er lidt mere udtalt i Sverige. I forhold til miljø tror jeg ikke, vi skal være bange for at sige, at det har været dem, der har gået forrest, i hvert fald inde for erhvervslivet, fortæller Thomas Friis Rasmussen.

Det betyder dog ikke, at vi i Danmark ikke har fokus på miljøet, men det skyldes blot størrelsesforskellen på landene, når Danmark ikke har samme nedgang i indenrigsrejser, fortæller han:

– Jeg er sikker på, at der er miljøbevidsthed i Danmark, Norge og Finland, men det er ikke den samme effekt. Der er det nogle andre faktorer, der spiller ind. I Danmark har vi heller ikke det samme behov for indenrigsrejser, som man har i Sverige, Norge og Finland, hvor landene er større.

Ifølge Friis Rasmussen afhænger interessen for bæredygtighed også tit af virksomhedens størrelse, hvor de små virksomheder har en højere tendens til at lægge bæredygtigheden til side af økonomiske årsager:

– At omlægge sin forretning til at være mere bæredygtig kan være omkostningsfuldt, og derfor har det måske ikke højeste prioritet for mindre og nyere virksomheder, da de kan være mere økonomisk afhængige. Omvendt ser vi også, at moderne startups i Norden brander sig på bæredygtighed, men når det kommer til forretningsrejsebranchen, ser vi især, at det er et fokuspunkt for de større virksomheder, siger Thomas Friis Rasmussen.

Han fortæller desuden, at BCD Travel også selv har et øget fokus på bæredygtighed, hvilket kunderne efterspørger, når de skal vælge deres leverandør af erhvervsrejser:

– Vi har jo et miljøprogram og et bæredygtighedsprogram som er meget udførligt, og som en lang række kunder efterspørger, og det er vi meget stolte af i dag.

BCD Travels programmer er også blevet anerkendt af EcoVadis, som er et uafhængigt vurderingsbureau inden for bæredygtighed i virksomheders forsyningskæder. BCD Travel blev grundlagt i 2006 og opererer i dag i 109 lande.

Kommentarer är stängda.