Annonce:

Annonce:

Hvert 3. EU-land udsteder nu Coronapas

Tre uger før den officielle startdato for det fælles EU Covid 19 certifikat har ni medlemslande påbegyndt udrulningen.

Omkring en million EU-borgere har på nuværende tidspunkt downloadet en app, der indeholder det fælles EU Covid 19 pas, som skal sikre genindførelsen af fri bevægelighed i medlemslandene.

De ni medlemslande, som er klar med de tekniske løsninger bag passet er Danmark, Tyskland, Grækenland, Kroatien, Polen, Spanien, Tjekkiet, Bulgarien og Litauen.

EU-kommissær Didier Reynders, som har den ledende, koordinerende rolle i udrulningen af pas-løsningen, vurderer i avisen Brussels Times, at implementeringen af det fælles EU Coronapas ”er i god fremdrift”. Reynders siger videre, at han er tryg ved, at også de øvrige 18 medlemslande i EU både selv er klar med de nationale, tekniske løsninger bag passet, og har fået vedtaget nationale regelsæt, der gør passet anvendeligt som EU-borgeres bevis for immunitet eller vaccinering, i de enkelte lande.

Didier Reynders understreger dog samtidig, at EU-kommissionen allerede nu har taget højde for, at ”enkelte medlemslande” muligvis ikke vil overholde tidsfristen den 1. juli, for at kunne udstede et Covid 19 pas, som fungerer i den fælles ordning. Disse lande vil, siger Reynders, få en ekstra seks ugers frist til at få løst eventuelle problemer.

Selvom det fælles EU Covid 19 certifikat teknisk er baseret på de enkelte medlemslande egne teknologiske løsninger, skal både indhold og teknologi være tilpasset en overordnet platform, der sætter fælles mindstestandarder for, hvilke informationer certifikatet skal indeholde samt hvilken varighed immunitet og forskellige vacciner har.

Desuden er det meningen, at EU-landene, i forbindelse med implementeringen af den fælles pas-løsning, indfører standardiserede minimumsregler for adgangen til PCR- og kviktests i landene. Hidtil har hvert EU-land haft sine egne normer for, om Covid 19 tests er gratis for borgerne, og hvor mange tests, en borger kan få, uden egenbetaling. I medlemslandet Belgien er PCR-tests eksempelvis gratis for borgere, der venter på vaccination, mens borgere, som har takket nej til en vaccine, skal betale for at blive testet.

Selve den politiske EU-aftale om EU Covid 19 certifikatet blev indgået den 20. maj, men først i denne uge vil EU-parlamentet formelt tiltræde aftalen, og dermed gøre den bindende for samtlige medlemslande.

KOMMENTARER

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Abonner gratis på Travel News’ nyhedsbrev og få de seneste nyheder fra rejsebranchen på alle hverdage inden kl. 8.